Com protegir la teva empresa dels virus o Malwares

Els Malware o virus poden provocar pèrdues importantíssimes a la teva empresa. Estàs segur que les teves dades estan protegides?
El recent cas del ransonware Wanna Cry i les seves ‘rèpliques’ ha posat en perill la seguretat de moltes empreses. Per això, res millor que valorar consells i hàbits com el següents.
 

Navegació segura per evitar el virus 

Cal que l’usuari practiqui una navegació segura com a objectiu prioritari. No n’hi ha prou amb tenir instal·lat un antivirus a cada ordinador per estar al marge dels malwares o virus informàtics que inunden la xarxa. De fet, si fessis una inspecció en els teus dispositius, segurament veuries com està infectat o han intentat entrar-hi centenars de milers de diferents virus. Quasi res!
 

Mentre que alguns virus informàtics són gairebé inofensius, hi ha d’altres que poden fer-nos perdre tota la feina feta

 
Alguns són gairebé inofensius i només instal·len programes inútils o alenteixen una mica el funcionament del nostre terminal. Però d’altres, els més sofisticats, poden arribar a carregar-se d’un cop de ploma la nostra feina. I tot el que això implica.
 

Com podem protegir la nostra empresa dels malwares?

Hi ha moltes maneres de protegir els nostres dispositius electrònics dels malwares o virus informàtics, però comptar amb un mínim assessorament professional és imprescindible per saber com actuar.
La paraula malware és l’abreviatura de ‘malicious software’ -programari maliciós-. Però, com fer front a aquesta visita tan poc desitjada com esperada? Atenció a aquests dos aspectes:
1. Vigilància personal
2. Eines de protecció
Sabíes que el correu electrònic és una de les formes més habituals amb què els criminals propaguen malware? En alguns casos, el correu electrònic pot arribar a estar camuflat perquè sembli que l’ha enviat un amic o una empresa que coneixes. Per exemple, en els últims temps, hi ha hagut emails que han fet que milers de persones hagin caigut i fins i tot hagin perdut diners sucumbint davant falsos xantatges. En molts casos, se suplantava la identitat de Correus, Iberdrola o de la mateixa Policia o l’Agència Tributària. 
 

Les eines de protecció contra virus informàtics són una despesa fonamental per tal de protegir els sistemes i dades de l’empresa

 
Per això, un consell: mai et fiïs dels correus electrònics que continguin enllaços sospitosos o que demanin contrasenyes. Ni tan sols si semblen procedir de remitents coneguts i que inclouen enllaços i missatges com ara “mira aquest lloc web”.
Igual d’important que la vigilància personal i la cautela en aquest sentit són les eines de protecció que has d’utilitzar sempre. És una inversió imprescindible que has de fer en la teva empresa i que, per tant, suposa una despesa prioritària. I és que la seguretat que t’ofereixen les eines contra els virus informàtics o malwares és fonamental. Per regla general, aquestes s’encarreguen de:

  • Comprovar tots els programes que es descarreguen des dels ordinadors de l’empresa per assegurar-se que no contenen malware.
  • Analitzar l’ordinador periòdicament per detectar i eliminar el malware que s’hagi pogut filtrar.
  • Actualitzar amb regularitat per detectar les amenaces més recents.
  • Detectar i alertar sobre les amenaces desconegudes.

 

Què tenir en compte en triar un antivirus?

  • Tria un antivirus de qualitat. Contra programaris maliciosos, la millor elecció és un antivirus de qualitat. Però, com saber que estem adquirint un de qualitat? Posar especial èmfasi a diferents qüestions t’ajudarà a una elecció adequada i intel·ligent de l’antivirus. Per exemple has de triar un programa antivirus que no entri en conflicte amb un altre programari que s’executi a l’ordinador. I és que, si els conflictes donen lloc a un mal funcionament o suspensió temporal dels processos de protecció antivirus, el resultat pot ser l’aparició de vulnerabilitats.

 

  • Protecció integral. De poc serveix que compris una protecció per parts. El teu antivirus ha d’oferir una protecció constant per a tots els dominis informàtics, tot tipus d’arxius i tots els elements de xarxa que poden patir atacs de virus informàtics o un altre tipus de malware. Sense oblidar-nos de tots els canals o punts d’entrada a l’ordinador, inclosos el correu electrònic, Internet, FTP, etc.La qualitat de la protecció depèn en part de l’eficàcia dels processos de detecció de malware, la freqüència i regularitat de les actualitzacions i la capacitat per eliminar infeccions de l’ordinador.

 

  • El SENTIT COMÚ. Per què hauries d’obrir l’enllaç d’un correu suposadament enviat per Amazon, Seur, un banc o altres si no has contractat res amb aquestes empreses? No cliquis sense pensar, pensa abans de clicar.

 

Exemple d’atac informàtic 

Aquí tens un exemple de malware camuflat com un missatge del Banco Santander:
 

Estimado cliente,

Durante nuestro mantenimiento regular y procesos de verificación, hemos detectado una serie de errores en la información registrada de su cuenta.

Esto se debe a alguno de los siguientes factores:

 1.- Un cambio reciente de información personal (cambio de dirección, etc.)

2.- Que Ud. haya proporcionado información inválida durante su proceso inicial de registro en Internet de BancoSantander o que aun no haya realizado dicho registro.

3.- Acceso a su cuenta de BancoSantander atraves de diferentes direcciones IP. Esto seguramente se debe a que la dirección IP de su PC es dinamica y varia constantemente, o debido a que Ud. ha utilizado mas de un ordenador para acceder a su cuenta.

4.- No dispone de firma electronica o se encuentra bloqueada.

Activación clientes

Si la informacion en su cuenta no se actualiza en las últimas 12 horas, el acceso a su cuenta sera restringido hasta que podamos verificar que Ud. es el titular de la cuenta.

(C)BancoSantander S.A. 2017. Todos los derechos reservados.

Opta per antivirus fàcils d’utilitzar. És a dir, descarta aquells que requereixin habilitats especials, que et plantegin preguntes complexes o que requereixin que l’usuari prengui decisions difícils. Segur que tot això farà que augmenti les possibilitats d’errors associats a l’operador o termes per desactivar-lo. I, per tant, estarem col·locant el nostre ordinador a disposició dels pirates informàtics.

Ramió Assessors, assessoria de Girona per a empreses i persones amb 30 anys d’experiència