martellEl Congrés ratifica que aquest any es suprimiran les taxes judicials a persones físiques.

Ahir dijous el Ple del Congrés va ratificar el compromís que el president del Govern Mariano Rajoy havia adquirit en relació a suprimir les taxes judicials per a les persones físiques.

El PP finalment ha admès que les taxes judicials que va aprovar en solitari al 2012 han dificultat l’accés dels ciutadans a la Justícia, i ho ha admès tot i que d’una forma implícita a la proposta de resolució presentada el passat dimecres en el tancament del debat de l’estat de la nació, i després de dos anys de defensar que no dificultava aquest accés perquè es compensava amb altres mesures com la justícia gratuïta o l’arbitratge.

Concretament, la resolució del PP assegura que l’objectiu d’aquesta supressió és “facilitar l’accés a la Justícia dels ciutadans, especialment, exonerant a les persones físiques del pagament de taxes judicials en tots els ordres i instàncies judicials”. Aquest divendres, el Consell de Ministres aprovarà el projecte de llei que farà que les taxes que estan recorregudes davant del Tribunal Constitucional (recursos basats en la vulneració del dret a la tutela judicial efectiva per dificultar l’accés dels ciutadans a la Justícia) tornin a com estaven abans de l’arribada del PP al Govern en una de les rectificacions més evidents de l’Executiu en aquesta legislatura.

El Ple del Congrés va rebutjar, amb els vots del PP, resolucions que havien presentat tant el PSOE com UPyD per tal que l’Executiu eliminés totes les taxes judicials i no només per les persones físiques. Per aquest motiu doncs, seguiran en vigor les referides a empreses i totes les introduïdes pel Ministeri de Justícia al 2012.

El PP, a més d’anunciar la supressió de part de les taxes judicials, s’ha compromès a dur a terme les “mesures legislatives necessàries” per portar a la pràctica aquesta promesa de Rajoy abans del final de la present legislatura. Això doncs, suposa que la supressió d’aquestes taxes es podria fer abans de finals de 2015.

Com a reacció destacable a l’anunci de la supressió de les taxes judicials, el president del Consell de l’Advocacia Catalana, el Sr. Abel Pié, denuncia que els 130 milions d’euros recaptats en taxes judicials a Catalunya en 19 mesos no han revertit en els jutjats catalans, ni s’ha pogut apreciar cap millora a la Justícia. Afegeix també, que “no sabem on han anat a parar els 512 milions d’euros recaptats en taxes judicials”.