Justícia digitalEls ciutadans tindran dret a l’accés digital d’aquells procediments judicials en els quals figuren com a part.

El Ministeri de Justícia, ha anunciat recentment les principals novetats que es preveuen en el Pla 2015, Pla que té com a objectiu l’acceleració de la Justícia en entorns digitals, i que pretén aproximar la justícia a les noves realitats tecnològiques, essent un dels punts forts, digitalitzar la Justícia.

Una de les principals novetats i més rellevants, de cares a la ciutadania, és la de l’entrada en vigor, a partir de la propera tardor, de la nova seu judicial electrònica; i que permetrà a qualsevol persona immersa en un procediment judicial poder tenir coneixement, en qualsevol moment, de quina és la situació exacte en la que es troba el seu expedient.

Al marge d’aquest interessant novetat, el Pla també preveu les següents:
 

  • A partir del 15 de juliol del 2015, els naixements i defuncions deixaran de notificar-se de forma personal en el Registre Civil, i passaran a comunicar-se des dels hospitals de forma electrònica.
  • A finals del 2015, s’ introdueix l’ús dels missatges de text (SMS) per avisar de les dates o suspensions de judicis.
  • Per passat l’estiu, es preveu disposar d’una primera versió de l’aplicació per a mòbils de LEXNET (plataforma d’intercanvi de notificacions, escrits demanda entre procuradors i jutjats i altres operadors jurídics).
  • A mitjans d’any, les comunicacions de requisitòries a les forces i cossos de seguretat de l’Estat es realitzaran mitjançant correu electrònic, i no per fax com es fa a l’actualitat.
  • A partir del gener de 2016 s’estableix l’obligació de que les comunicacions i tràmits entre els diferents col·lectius jurídics i les seus judicials es realitzin de manera electrònica.

Així doncs, amb aquest Pla el govern pretén que la Justícia digital sigui una realitat que es materialitzi en dos idees: justícia sense paper i justícia en la xarxa.